Hvordan Fikse Tett Vask: 5 Naturlige (og Enkle) Metoder

Innholdsfortegnelse

Har du lagt merke til at kjøkkenvasken fylles med vann når du prøver å vaske opp? Eller kanskje baderomsvasken fylles til randen hver gang du pusser tennene. Ingen av disse situasjonene er normale – og de er sannsynligvis veldig frustrerende! Kjøkken- og baderomsvasker kan lett oppleve tette rør på grunn av mengden av gjenstander og pleieprodukter som blir vasket ned i avløpet, alt fra tannkrem og hår til matolje og matrester. Så hva bør du gjøre hvis du finner deg selv med en tett vask? I stedet for å ringe en rørlegger i Stavanger, har vi noen naturlige (og enkle) trinn du kan ta for å prøve å åpne vasken selv. Prøv en av disse fem metodene for å løse opp tette rør i bad- eller kjøkkenvasken.

Tett Vask Bakepulver og Eddik

Tett Vask Bakepulver og Eddik

Hvis du søker på nettet etter «hvordan åpne en tett vask», vil du komme over den velprøvde metoden med bakepulver og eddik. Dette er en prøvd og sann metode som tilbyr en enkel løsning uten å måtte ty til harde kjemikalier som Plumbo. For å lage en lett brusende reaksjon, bland sammen en halv kopp bakepulver med en like stor mengde eddik. Hell straks denne blandingen ned i det tilstoppede avløpet for å la det bruse og jobbe mot oppsamlingen av skitt og rester i røret. La blandingen sitte og jobbe i røret i cirka en time før du skyller gjennom med varmt vann. I visse tilfeller kan det være nødvendig å etterfølge med en skylle av kokende vann for å ta seg av mer sta tette rør. Selv om denne metoden ikke garanterer suksess hver gang, vil ofte et forsøk eller to kunne løse problemet. Skulle dette ikke fungere, finnes det ytterligere naturlige metoder du kan teste før du vender deg til en rørlegger for hjelp.

Les også: Tett Sluk I Dusjen? Fiks Det Raskt Og Enkelt!

Tett Vask Kjerringråd – Bakepulver og salt

Tett Vask Kjerringråd - Bakepulver og salt

Noen ganger krever tette avløp kreative løsninger med det man allerede har for hånden. Hvis du ikke har lyktes med bakepulver og eddik, eller rett og slett mangler disse ingrediensene, kan du prøve et annet effektivt kjerringråd: bakepulver og salt. Forbered en blanding ved å kombinere en halv kopp av hver i en bolle. Hell blandingen ned i avløpet og la det virke i omtrent et kvarter. Når tiden er inne, hell kokende vann ned i avløpet for å aktivere blandingen. Denne reaksjonen kan bidra til å bryte ned og fjerne blokkeringer, og potensielt løse opp i problemet med din tette bad- eller kjøkkenvask.

Kokende Vann

Kokende vann

Noen ganger er løsningen så enkel som kokende vann. Dersom du står uten bakepulver, eddik og salt, eller rett og slett ønsker å prøve den mest rettfram metoden, kan kokende vann ofte være svaret, spesielt for tette baderomsvasker som antagelig er blokkert av såperester. Denne metoden er mest effektiv når det er tale om langsom drenering og ikke en komplett blokkering som har fylt vasken med vann. Test denne tilnærmingen ved å koke opp vann på komfyren eller i en elektrisk vannkoker. Når vannet har nådd kokepunktet, hell det forsiktig ned i avløpet. Gjenta prosessen et par ganger. Hvis det ikke gir noen merkbar forbedring etter et par forsøk, kan det være lurt å vurdere andre metoder for å løse opp i vasken.

Les også: Tett Do? 5 Metoder For Å Løse Problemet!

Sugekopp Tett Vask

Sugekopp Tett Vask

Noen ganger krever tett avløp mer direkte handling enn bare å helle noe ned i avløpet. Dette er tiden for å benytte en sugekopp. Selv om en flatbunnet sugekopp er anbefalt for vasker, er det mange som kun har et toalettstempel tilgjengelig, og dette kan også fungere godt. Start med å fylle den tette vasken med varmt vann halvveis. Plasser deretter sugekoppen tett over avløpshullet og pump kraftig i minst 20 sekunder. Ta pauser mellom pumpingene for å sjekke om vannet har begynt å strømme gjennom. Fortsett med denne pumpingsteknikken til vannet renner fritt ned. Hvis du oppdager at sugekoppen ikke gjør noen forskjell, kan det være tid for å vurdere andre metoder.

Rørleggerslange For å Fikse Tett Vask

rørleggerslange som fikser tett vask

For mer alvorlige tilfeller av tette rør, hvor naturlige metoder ikke strekker til, kan en rørleggerslange være et effektivt verktøy. Hvis du står overfor en blokkering som er for omfattende for enklere løsninger, kan det være nødvendig å benytte seg av en rørleggerslange for å nå ned i avløpet og manuelt fjerne det som tetter. Den spiralformede slangen kan navigeres gjennom røret til blokkeringen blir lokalisert, og ved hjelp av håndtaket kan du jobbe med å løsne og trekke ut det som blokkerer. Ikke alle har tilgang til en slik slange, men du kan lage en midlertidig versjon med en metallkleshenger. Ved å bruke en tang, kan du forme hengeren til et langt wirelignende verktøy, og den tilpassede enden kan brukes til å hente ut blokkeringer fra avløpet. Dersom ingen av metodene har lyktes med å åpne din bad- eller kjøkkenvask, kan det indikere en dypere underliggende problemstilling, og i slike tilfeller er det på tide å kontakte en profesjonell rørlegger.

Ofte Stilte Spørsmål

Hvorfor er vasken min plutselig tett?

Det er vanlig at tette rør utvikler seg gradvis, men noen ganger kan det føles som om vasken blir tett brått. Matfett og matvarer som pasta og ris, som sveller i vann, kan raskt tette kjøkkenvaskens avløp. Det er kritisk å håndtere tette avløp så snart du oppdager dem for å unngå at problemet eskalerer til en dyrere affære.

Hvordan forhindrer jeg tett vask i fremtiden?

Forebygging er nøkkelen til å unngå fremtidige tette avløp. Det er viktig å ikke kaste følgende i vasken:

  • Fett, oljer og deres rester
  • Eggskall
  • Kjøtt
  • Kaffegrut
  • Pasta, ris eller brød
  • Fruktskall, steiner og klistremerker Disse bør heller kastes i søpla eller komposteres hvis mulig.

Kan bruk av Plumbo gjøre en tett vask verre?

Mens Plumbo kan tilby en midlertidig løsning, er produktet svært korrosivt og kan skade rørene. Varmen fra kjemikaliene kan føre til press på rørene som kan mykne dem eller forårsake brudd, og resultere i dyre reparasjoner.

Hvordan renser du en blokkert vannlås?

Vannlåsen, som er den buede delen under vasken som holder på vann for å hindre kloakkgasser fra å komme opp, kan samle rusk og forårsake blokkering. For å rense en tett vannlås, steng vannet og plasser en bøtte under for å fange opp vannet. Deretter bruker du en skiftenøkkel til å løsne mutteren og demontere vannlåsen. Rens bort alt rusk og smuss før du setter den sammen igjen.

Del dette innlegget

Flere innlegg

Knut Jørgensen